Sibiu Oraș ACCESIBIL

Parcări securizate în cartiere și rastele în zone des circulate

  • In cartiere și zone des frecventate de utilizatorii de bicicletă
  • 150.000 EUR
  • 105
Descriere

Lipsa locurilor de parcare sigure reprezintă un impediment în ceea ce privește creșterea numărului de utilizatori de bicicletă, alături de lipsa infrastructurii dedicate . Cele mai des întâlnite probleme sunt în cartierele dens populate: V. Aaron, Ștrand, Hipodrom, Turnișor, Terezian etc unde blocurile de locuința nu sunt prevăzute cu spații de depozitare sigure.

De aceea foarte multe persoane apelează la soluții de avarie, bicicletele fiind legate in scările de bloc sau urcate in locuiță.

Realizarea unor parcări spațioase și de dimensiuni mai mari, cu locuri pentru locatarii unei scări sau a unui bloc de locuință ar face mai atractivă și simplă utilizarea bicicletei. Astfel de soluții sunt implementate deja în diverse orașe ale României, iar la Sibiu din păcate din 2021 se tot discută de astfel de proiecte care din păcate nu ajung să fie și implementate.

Pe lângă aceste spații securizate în cartiere mai există și nevoia unor rastele de bicicletă în zone des frecventate și în care lipsesc astfel de dispozitive de fixare. De exemplu zona B-dului Mihai Vitează, în zona cu magazinele, nu dispune de nici un rastel. Important în acest caz ar fi achiziționare unor rastele cu peliculă de protecție prin care se protejează deteriorarea cadrelor de bicicletă.

Etapele necesare în acest proiect sunt:
1) crearea unui grup consultativ care să sprijine administrația în procesul de realizare a proiectului
2) identificare unor soluții și modele de parcări adaptate nevoii locale
3) crearea unui apel de cereri de intenție adresat asociațiilor de locatari
4) identificare zonelor unde ar putea fi amplasate astfel de parcări și rastele
5) realizare unor sesiuni de consultări publice cu viitorii beneficiari
6) colectarea tuturor datelor și realizarea raportului de consultări
7) crearea caietului de sarcini pentru achiziționare produselor și serviciilor de montare și mentenanță
8) realizarea procesului de achiziție
9) implementarea și monitorizare proiectului

Beneficiarii

Există două categorii de beneficiari ai proiectului:
1) locuitorii cartierelor dens populate unde de cele mai multe ori nu există facilități de a parca bicicletele în siguranță, acestea fiind de cele mai multe ori legate în scările blocurilor
2) utilizatorii de bicicletă care se deplasează în diverse locuri din oraș unde nu există deloc rastele de bicicletă (ideal cu opțiunea de prindere in 2 puncte)

Avantajele proiectului