Sibiu Oraș RECREATIV

Zone de relaxare și lectură pe malul Cibinului

  • Malul Cibinului (de-a lungul străzii Râului), între podul de lângă Kaufland/Euroil și următorul pod, în zonele cu o lățime mai mare a malului.
  • 65.000 EURO EUR
  • 86
  • SELECTATA PT. FINANȚARE
Descriere

Propunem amenajarea a două zone de pe malul Cibinului, de-a lungul străzii Râului, într-un spațiu multifuncțional pentru a valorifica acest loc natural superb și a oferi comunității un refugiu urban care promovează bunăstarea beneficiarilor. Acest proiect implică conservarea faunei locale și valorificarea umbrei copacilor prin integrarea mobilierului urban în peisajul existent.

Propunem ca în zonele identificate ca având potențial să fie amenajate alei pietruite, care duc către mobilier urban precum bănci, măsuțe și sezlonguri de citit, unde utilizatorii se vor putea relaxa pur și simplu în aer liber sau în compania unei cărți.
De asemenea, propunem ca mobilierul urban să includă și căsuțe de cărți, unde cetățenii să poată lăsa cărțile pe care le-au terminat de citit și să ia o altă carte în schimb.
Implementarea acestor idei poate transforma malul Cibinului într-un spațiu care nu doar că va îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor, dar va crea și un model sustenabil de utilizare a spațiilor publice verzi.

Acțiuni necesare pentru implementarea proiectului

Evaluarea: identificarea zonelor potrivite pentru amplasarea spațiilor de relaxare și lectură

Amenajarea spațiului verde:
- Păstrarea vegetației existente prin protejarea arborilor și a plantelor din zonă
- Crearea unor poteci din materiale naturale (ex. pietriș, mulci) pentru acces facil și plimbări relaxante

Mobilier urban:
- Amplasarea unor bănci simple, din lemn, integrate în peisaj
- Instalarea unor șezlonguri de lemn pentru citit (acolo unde este posibil)
- Biblioteci de tip „Little Free Library”: Instalarea unor căsuțe din lemn pentru cărți, unde oamenii pot împrumuta sau dona cărți
- Instalație de tip pergolă / parasolar din lemn (protecție solară pentru cei care folosesc mobilierul)

Iluminat și siguranță:
- Montarea de corpuri de iluminat alimentate cu energie solară pe poteci și în jurul zonelor de recreere, pentru a asigura vizibilitatea pe timp de seară
- Instalarea de camere de supraveghere pentru a asigura siguranța vizitatorilor

Beneficiarii

Beneficiarii directi: Tineri, părinți și copii, vârstnici, persoane dornice de conectarea cu natura și cei pasionați de lectură.

Beneficiarii indirecți: Prin creșterea popularității zonei, întreaga comunitate va beneficia de îmbunătățirea calității vieții urbane prin folosirea acestui spațiu pentru activități de recreere.

Avantajele proiectului